2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 |
<- Atpakaļ

„Liepupītes” dejotāji viesojas Lietuvā, Paņevežu rajonā deju festivālā „Velžio Klumpe-2015”

Septembra sākumā Liepupes vidusskola saņēma ielūgumu no Velžas ģimnāzijas un kultūras centra ierasties uz deju festivālu „Velžio Klumpe 2015” un draudzības un pieredzes apmaiņas vizītē Velžas ģimnāzijā. 

23. X priekšpusdienā ieradāmies Velžas ģimnāzijā, kur mūs sagaidīja skolas direktors Rimtas Baltušis, militārā godasardze un mastā uzvilkts Latvijas karogs.  Tikām aicināti apskatīt skolu un iepazīties ar pedagogu kolektīvu. Velžas ģimnāzijā mācās 535 izglītojamie, un 23.X liela daļa no viņiem bija ieradušies ar Visu svēto dienai jeb  Helovīnam piemērotu grimmu un apģērbu.

Apskatot skolu, ar interesi vērojām gan skolas noformējumu, klašu telpu iekārtojumu. Skolā jau otro gadu ir datorika un robotika, un bija interesanti vērot, kā skolēni apgūst integrēti vides mācību un robotiku. Kabineta centrā liela „Lego” robotu arēna, kurā izglītojamie veido savu „pasauli” - mājas, ostu, atkritumu šķirotāju. Par godu mums tika demonstrēts, kā darbojas robots un kā notiek atkritumu šķirošana. Jāpiebilst, ka Liepupes vidusskolā arī skolēni no pirmās klases apgūst datoriku, un jau otro gadu mums darbojas radioelektronikas un robotikas pulciņš. „Lego” robotu mums vēl  nav, tāpēc bija ļoti interesanti redzēt, kā notiek mācību process ar robotiem. 

Skolā 100% izglītojamo ir katoļi, un izvēlē starp ētiku vai ticības mācību, teju visi ir izvēlējušies ticības mācību. Paviesojāmies arī ticības mācības stundā.

Patīkami pārsteidza Lietuviešu valodas stunda, kurā skolotāja ļoti veiksmīgi izmantoja interaktīvās mācību metodes: bija gan lomu spēles, gan situāciju analīze, gan filmas sižetu skatīšanās - būtībā sociālo zinību tēma tika integrēta lietuviešu valodas stundā. Skolēni motivēti iesaistījās stundas norisē, un stundas beigās veica pašrefleksiju.

Interesanti, ka skolā ir tradīcija izvirzīt Top-10  labākos skolotājus, kur kandidātus  izvirza gan skolēni, gan vecāki, gan skolotāji.  Izveidojas 3 saraksti ar „labākajiem”. 

Tālākajā vizītes gaitā sekoja pusdienas skolas ēdnīcā. Lietuvas skolās joprojām skolēni piepalīdz virtuvē, jeb „dežūrē”, apgūstot pašapkalpošanās prasmes. 

Pēc pusdienām skolotāji tikām aicināti uz konferenci par izglītības jautājumiem Baltijas valstīs.

Dejotājiem un dziedātājiem bija iespēja apmeklēt tautas daiļamatu meistara darbnīcu, kurā izgatavoja māla „svilpauniekus”  specifiskā, karstā maizes rauga tehnikā. Lietuviešu draugi apsolīja pēc apdedzināšanas, „svilpauniekus” nosūtīt uz Latviju. 

Pēcpusdien trijos sākās ģenerālmēģinājums festivālam „Velžio Klumpe-2015”, un gan „Liepupītes” dejotāji, gan kapelas „Eži” dziedātāji tika iesaistīti ģenerālmēģinājumā.  „Klumpe” tulkojumā nozīmē koka tupele, kas bija daļa no lietuviešu nacionālā apģērba. Festivāls notiek jau 9. gadu, un katru gadu piedalās gan lietuviešu, gan ārvalstu kolektīvi. Šogad tika uzaicināti latvieši - „Liepupītes” dejotāji no Salacgrīvas novada un kapela „Eži” no Limbažu novada.  Abiem kolektīviem ir kopēja koncertmeistare Sandra Budeviča, pēc kuras ierosinājuma „Eži” spēlē pavadījumu „Liepupītes” dejām.  Ar lepnumu mūsu dejotāji nodejoja „Andžiņu”, „Kalējs kala debesīs”, „Lepna, lepna,tā meitiņa” un „Slotu deju”.  

Koncerta noslēgumā apbalvojumus un pateicības vārdus  saņēma arī mūsu kolektīvi, un katrs no tiem pārveda mājās arī ābelīti, kuru simboliski iestādīsim skolas dārzā.

Pēc koncerta skolēniem bija ballīte - spēlēja „dzīvā mūzika” pārmaiņus ar diskotēku, dejoja visi, nešķirojot  ne kolektīvus, ne tautības.  Skolēni bija priecīgi par šo iespēju, un atzina, ka arī šādi var daudz iemācīties - sarunājoties gan angļu, gan krievu mēlē, komunicējot un iepazīstot kaimiņu kultūru. 

Skolas direktore
Arta Rubeze