2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 |
<- Atpakaļ

Ziemassvētki Liepupes vidusskolā

Sniega dzirnas šogad nesamala sniegu pirms svētkiem, un Ziemassvētku sajūtu nācās radīt sev pašiem. Pirmsskolas skolotāja Marika Skuja sadarbībā ar mākslinieci Dignu Čuikovu 1.stāva foajē izvietoja pašu veidotus Adventa vainagus un dekorus, viņas arī rosināja šogad rotājumus veidot nevis no papīra, bet no jebkādiem dabas materiāliem. Daudzu čaklu roku darināti, rotājumi izdaiļoja Liepupes vidusskolas foajē un logus vēl ilgi pirms semestra noslēguma. Skolēni gan mājās kopā ar vecākiem, gan skolā – audzināšanas stundu laikā kopā ar klašu audzinātājiem – darināja rotājumus no siena, salmiem, skaidām, egļu un priežu čiekuriem, sausajiem ziediem, tika izmantoti pat krāsaini dzijas kamoli un smaržīgu piparkūku virtenes. 5.decembrī vecāku dienas ietvaros darbojās radošās darbnīcas skolotājas Baibas Mantiņas un skolotājas Sandras Verginas kabinetos, kur visi, kas vien vēlējās, varēja mācīties izgatavot rotājumus un apsveikumu kartiņas izšūšanas tehnikā. Apsveikumu kartiņas vēlāk aizceļoja pie skolas bijušajiem pedagogiem – nu jau pensionāriem. 

12.decembra pēcpusdienā 9.klases skolēni devās apciemot pašus mazākos – pirmklasniekus, apvaicājās, kā klājies skolā, un cienāja ar piparkūkām, pēc tam aicināja sākumskolas saimi - 1.- 4.klašu skolēnus un viņu audzinātājas - uz skolas egles iedegšanu 1.stāva iekšējā pagalmā. Pirms egles iedegšanas skolotājas Solveigas Bokas vadībā bērni nodziedāja jauku dziesmiņu, pēc tam visi kopā gāja rotaļā ’’ Adiet, bērni, ko adiet!’’, kur kopā ar simboliskajiem rotaļas tēliem - vilku un kazu - izspēlēja mūžseno gaismas un tumsas maiņu saulgriežos. Skolas direktore Arta Rubeze visiem novēlēja sirdī nest ticību Ziemassvētku brīnumam un, gaidot svētkus, ikdienā darīt labus darbus un domāt labas domas.

Nedēļas garumā visi, kas vēlējās, varēja fotografēties fotostūrītī, ko iekārtoja skolas domnieki, bet 8.klase bija uzņēmusies atbildību par Ziemassvētku pastu, savukārt 9.klases skolēni rotāja egli aktu zālē.

18.decembra pievakarē 5. – 11.klašu skolēni kopā ar skolotājiem, vecākiem un ciemiņiem pulcējās uz Ziemassvētku sarīkojumu. Sākumā klātesošie noklausījās 9.klases dzejas montāžu, kurā paustā doma bija ļoti aizkustinoša – Ziemassvētki ir ģimenes svētki, kad satiekamies ar sev tuviem cilvēkiem, kad izjūtam māju un dzimtās zemes vērtību, kad sajūtam Dieva sargājošo klātbūtni. Tad sekoja skolas teātra izrāde – Ingeborgas Krustkalnes lugas ‘’Ziemassvētku dāvana’’ iestudējums – par zēnu, kas pēc piedzīvojumiem šušuļu (zaglīgi, melīgi un nekārtīgi radījumi) migā un rūķīšu mājās saprata, ka vislielākā vērtība cilvēkam ir viņa ģimene un draugi. Pēc izrādes noskatīšanās vakara vadītāja Inese Broka teica: ‘’Mēs visi gaidām Ziemassvētkos dāvanas, un tikai pēc tam saprotam, ka dāvanas esam mēs paši viens otram – mūsu sirds atvērtība, vēlēšanās palīdzēt, dāsnums, labestība un mīlestība’’. 

Tālākajā pasākuma gaitā 5. – 8.klašu meitenes dziedāja L.Saulietes dziesmu ‘’Klusā nakts’’, 5.klases skolnieks Rūdis Otomārs Gaigals spēlēja V.Hodoša skaņdarbu ‘’Vakara pasaka’’, 6.klase apliecināja labas angļu valodas prasmes, dziedot dziesmu ‘’ Last Christmas’’, bet 7.klases kolektīvs savā atraktīvajā priekšnesumā apliecināja, ka draugi var padarīt interesantu jebkuru nodarbi – arī ne sevišķi interesantu kora mēģinājumu.

Vai jūs zināt, ko nozīmē vārds budīt? Tas nozīmē mudināt, skubināt, mudināt ļaudis nepadoties tumsas un ļaunuma ietekmei, veicināt patiesību un izskaust nepatiesību, vairot prieku un nest sētā auglību un svētību. No šī vārda atvasināts vārds budēļi, par kuru rituālo nozīmi vēstīja 5.klases uzstāšanās. Tā kā Ziemassvētkos senie latvieši vienmēr zīlēja nākotni, šāda iespēja tika piedāvāta klašu audzinātājiem, un atkarībā no tā, ko viņi izvilka no maisiņa, tika prognozēta nākamā gada laime: ķiploks – stipra veselība, atslēga – automašīnas iegāde, piparkūku sirds – liela mīlestība, mandarīns – ceļojums uz kādu eksotisku zemi, maizes šķēle – pārticība, nauda – mantojums. Senā tradīcija par bluķa vilkšanu Ziemassvētku vakarā ieguva jaunu interpretāciju – skolas direktore tika aicināta īsu brīdi pasēdēt uz bluķa un padomāt par nebūšanām un visu slikto, kas gada laikā skolā noticis, visu slikto enerģiju atstājot bluķī, tas vēlāk tiks sadedzināts, tādējādi sadegs visa gada ļaunums un bēdas. 

Koncerta nobeigumā uzstājās 8.klase ar dzejas montāžu un 11.klases kvartets – Rihards (bungas), Mārcis un Uģis (ģitāras), un Amanda (vokāls) – viņi veltīja klausītājiem dziesmas ‘’Shake up the christmas’’ un ‘’Eglīte’’.

Pasākuma noslēgumā skolas direktore Arta Rubeze pateicās visiem par darbu 1.mācību semestrī un pasniedza skolas pateicības tiem skolēniem, kuru vidējais vērtējums liecībās bija 7,5 balles un augstāks. Īpašs brīdis bija zelta liecības (Elva Paula Martinsone – vidējais vērtējums 9,5 balles) un sudraba liecību (Paula Gūtmane , Dāvis Ozols un Elīna Ozola – vidējais vērtējums 8,5 balles) pasniegšana, tādas tika pasniegtas pirmo reizi skolas vēsturē. Vēl direktore aicināja palīgā rūķus, kas palīdzēja nogādāt klašu kolektīviem sarūpētās augļu pakas. 

Pēc pasākuma visi devās svētku vakariņās, tad sekoja liecību dalīšana klasēs un jautra diskotēka, kurā tika izdejotas visas sakrājušās emocijas. Paldies par diskotēkas vadīšanu 11.klases skolēniem Rihardam Keišam un Uģim Ozolam! 

Paldies skolas saimniekiem, kas palīdzēja sagādāt svētku egles, skolas saimniecēm par garšīgajām svētku vakariņām, skolas tehniskajām personālam par kārtīgajām un tīrajām telpām, vecākiem par atbalstu!

Vēlējums Jaunajā gadā visai skolas saimei: Viss, ko jūs dzīvē sasniedzat, un viss, ko jums neizdodas sasniegt, ir tiešs jūsu domu rezultāts. Ko sēsi, to pļausi - dzīvot katru dienu tā – domas, ko sējam, ir gaišas un mīlestības pilnas, tad arī tādi būs augļi! Lai mums visiem kopā izdodas!

Liepupes vidusskolas skolotāja Inese Broka